Od nápadu k realizaci. Všechno, co jsi kdy chtěla vědět o tetování

Shutterstock
|
13. 02. 2024
|
Toužíš po tetování, ale pořád nevíš, co všechno to obnáší? Sepsaly jsme krok za krokem, od nápadu na vytoužený motiv až po konečný obrázek na pokožce.

Ještě než se pustíme do popisu samotného procesu tetování, krátce připomeneme jeho zajímavou historii. Kérky si prošly snad vším od kmenových značek, výsady kriminálníků až k ceněnému umění (Rychlík, 2005). Určitě sis všimla toho, že lidi v minulosti měli a někteří i v současnosti stále mají vůči tetování předsudky. Možná už jsi dokonce byla sama svědkem toho, jak tvá babička domlouvá potetovanému bratranci, že si určitě nenajde práci, a diví se, proč si tak zohyzdil tělo.

Cirkusáci a králové

Stigmatizace se s tetováním vleče už z daleké minulosti, kvůli jeho spojení s „pohanskou“ kulturou a exotickými místy. Dřív je měli „podivní“ domorodci, později i cirkusáci a drsní mořeplavci a ještě později kriminálníci a vězni.

Stigma jen posilovalo bariéru mezi „normálními“ a „nenormálními“, tedy potetovanými lidmi (Rakúsová, 2023). Na konci 19. století pak proběhla revoluce, kdy se začali tetovat i aristokrati a králové. Věděla jsi třeba, že na sobě měl obrázky i švédský král Oskar II. nebo Eduard VII., princ z Walesu (Rychlík, 2014)?

Později se ke známým potetovaným osobnostem přidal i Josif V. Stalin nebo Franklin D. Roosevelt. Na tetování se začalo ještě pozitivněji pohlížet od 60. let 20. století, kdy si tatéři dávali větší pozor na hygienu a kérky začínaly mít uměleckou hodnotu.

Kde začít? Promysli si motiv, barvu i umístění

Po krátkém úvodu se můžeme vrhnout na první krůčky vedoucí k tvému vysněnému tetování. Nejdřív je třeba si pořádně promyslet motiv. Můžeš se inspirovat obrázky různých tetování na sociálních sítích nebo si na netu přímo prohlédni portfolia tetovacích studií nebo jednotlivých tatérů.

Když si najdeš tatéra, jehož styl se ti líbí, stačí mu už jenom představu detailně popsat, například do zprávy. Tatéři kromě toho ocení i ilustrační fotky nebo obrázky, které se tvé představě blíží. Dál po tobě budou chtít i umístění a přibližnou velikost (od které se také bude odvíjet cena). To je třeba si taky promyslet dopředu. Stejně tak je dobré zamyslet se nad tím, zda bys chtěla tetování jen v černých linkách, nebo barevné (pozor, ne každý tatér si na barevné tetování troufne).

Někteří tatéři chtějí vědět i to, jestli máš nějaký cenový budget. Cena tetování je sama o sobě ošemetnou záležitostí a otázky na ni nemají tatéři moc v lásce. Většinou totiž nejde přesně určit, kolik bude tvůj vymyšlený motiv stát. Tatér dokáže cenu odhadnout až po všech informacích, o kterých jsme psaly výš.

Zároveň má každé tetovací studio nebo tatér jinou startovní hranici, někdo začíná na tisícovce, jiný na patnácti stovkách nebo dvou tisících. Často si taky hodně tatérů bere po zkušenostech s nepořádnými klienty zálohy, které pak odečítají z výsledné ceny tetování. S daným tatérem si dohodneš termín, kdy za ním na kérku přijdeš. Když ti bude dělat motiv na míru, měl by ti ho několik dní předem poslat.

shutterstock_2105767217.jpg

Tetování o tobě může ledacos vypovědět.
Shutterstock
Kromě dobrého tatéra je důležitá i hygiena a následná péče o tetování.

První chvíle v tetovacím studiu

Na místě se tatér ještě naposledy ujistí o velikosti a umístnění daného motivu. Vybrané místo ti pak vydesinfikuje a obtiskne ti na něj motiv. Pak si budeš moct ještě v zrcadle prohlédnout, jestli ti to přesně takhle vyhovuje. Kdyby se ti cokoli nezdálo, třeba bys kérku chtěla nakonec jinde, nestyď se ozvat, otisk se dá setřít a motiv umístit líp. Tetování na sobě budeš mít přece jen celý život, tak ať je to dokonalé.

A pak už se začne tetovat. Dávej si pozor na to, aby tatér dodržoval hygienu, měl jednorázové rukavice a salón byl čistý, jinak by mohla hrozit infekce. Délka tetování se odvíjí od toho, jak je motiv velký a kolik má detailů. U středních motivů jsme pod rukami tatéra strávily kolem dvou hodin. Počítej každopádně s tím, že celý rukáv ti tatér určitě nestihne udělat ani za jedno, možná ani za dvě sezení.

Ano, bolí to

Jedna z nejčastějších otázek ohledně tetování bezesporu je, jestli tetování bolí. Bohužel ano. Ale dá se to přežít. Nejhorší jsou místa, kde je ta nejtenčí kůže. Nás nejvíc bolel kotník a oblast mezi prsy. Každopádně tě můžeme uklidnit tím, že kdyby bylo nejhůř, můžeš dopředu upozornit tatéra a ten pak na danou část těla použije znecitlivující krém

Péče o čerstvé tetování je základ

Po vytetování motivu ho tatér ještě jednou omyje, vydesinfikuje a aplikuje ti na něj ochrannou fólii. Sám by ti měl taky říct, jak se o tetování správě starat a kdy z něj sejmout. Potom by sis měla tetování pravidelně umývat antibakteriálním mýdlem a mazat krémem, který ti doporučí tatér. Nelekni se, že tě bude čerstvé tetování dost svědit a tvořit šupinky, patří to k hojení.

Zaskočit by tě nemělo ani rozpité tetování. To je pod fólií úplně normální, ať tě ani nenapadne ji kvůli tomu zběsile sundávat. Jakmile ji po doporučené době sundáš a opatrně kérku omyješ, nežádoucí rozpití zmizí.

Na co si dát pozor?

S tím souvisí i pár věcí, kterých by ses měla v téhle fázi hojení rozhodně vyvarovat.

  • Neškrábat! I když bude kérka nepříjemně svědit, zkus se vyhnout škrábání. Se stroupky si můžeš odloupnout i kousky barvy a tetování se pak nezahojí tak pěkně, jak by mohlo. Navíc na tetování můžeš nanést bakterie a způsobit si tak infekci.
  • Řekni ne těsnému oblečení. Na chvilku se rozluč s legínami a vyměň je za volné kalhoty a tričko. Čerstvé tetování bude moct dýchat a navíc tím minimalizuješ svědění.
  • Pozor na sluníčko. Se zbrusu novou kérkou se vyhni přímému slunečnímu svitu, které nepříznivě ovlivňuje proces hojení. Tetování navíc kvůli němu rychle bledne.
  • Radši sprcha než vana. Nové tetování bys taky neměla příliš dlouho namáčet ve vodě. Rychlou sprchu si samozřejmě dát můžeš, ale vyhni se hodinové vaně, plávání v bazénech nebo relaxaci ve vířivce.
  • Snaž se nepotit. Je to jen další vlhkost, které tetování prostě nemá rádo. Na několik týdnů se tak vyhni posilovně a sauně.
  • Nepřeháněj to s krémem. Ano, nové tetování je nutné hydratovat, ale nic se nemá přehánět. Přílišný nános krému, pod kterým kérka nemůže dýchat, zase negativně ovlivňuje její hojení.

Hojení tetování zabere 2–4 týdny, úplné zahojení kůže pod povrchem ale může trvat až 6 měsíců. Kérku, která se špatně zahojí, poznáš podle dlouhotrvajícího zarudnutí, vytékajícího hnisu, oteklé pokožky, zjizvení nebo kopřivky. Na všechny znaky by sis měla dát pozor, protože ukazují na infekci nebo alergickou reakci.

Naopak zahojené tetování není zarudnuté, je bez šupinek a nijak nesvědí. A ještě poslední věc. Některé kérky potřebují po nějaké době opravu a někteří tatéři ji poskytují zdarma. Nezapomeň se na možnost korekce svého tatéra zeptat.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • madrabbit.com/blogs/forever-brighter/what-to-avoid-after-getting-a-tattoo
  • cs.wikipedia.org/wiki/Tetov%C3%A1n%C3%AD
  • Rakúsová, K. (2023). Vliv tetování na doktorech na hodnocení jejich kompetence a důvěryhodnosti. is.muni.cz/th/k9wtb/?studium=636802;id=342514
  • Rychlík, M. (2005). Dějiny odívání. Nakladatelství Lidové Noviny.
  • Rychlík, M. (2014). Dějiny tetování. Mladá fronta.
Tagy: 
Související články