Jak oživit účes? U kadeřnice volej heslo „balayage“

Shutterstock
|
17. 10. 2023
|
Co to je ta bala…? Všude se o ní mluví, ale popravdě ty vůbec netušíš, která bije. Žádnou paniku, zjistily jsme všechno, co o ní potřebuješ vědět.

Balayage (čti bajaláž) je metoda barvení vlasů podobná například melíru. Ovšem na rozdíl od něj si balayage zakládá na přirozenosti a šetrnosti. Nejedná se o razantní zákrok, takže nemusíš mít obavu z velkých změn. Balayage působí svěže, což je přesně to, co se teď k pochmurnému podzimu bude hodit.

Úžasné efekty ve vlasech

A jak se ta balayage vlastně dělá? Pramínky vlasů jsou volně držené v jedné ruce a druhá maluje barvou, pohybem podobným zametání. Díky tomu vznikne barevná směs různé intenzity, která vykouzlí živý a přirozený vzhled.

Barva se aplikuje hlavně na partie rámující obličej, takže se přirozeně zvýrazní kontury obličeje. Přechody mezi barevnými pramínky jsou plynulé a jemné, ale pokud budeš chtít, může ti kadeřník vytvořit i viditelnější efekt. Kontrast světlejších a tmavších barev je ve výsledku taky šik.

Rozdíl oproti ombré a melíru:

  • u melírování jsou oddělovány jednotlivé pramínky vlasů a následně zabaleny do fólie
  • u ombré techniky jsou barvy jasně oddělené

Hit z Francie

Balayage (ze slovesa balayer) pochází z Francie a v překladu znamená zametat nebo česat, což je odvozeno od metody, kterou se barva vpracovává do vlasů. Populární se stala teprve nedávno, ale už teď má věrný zástup fanoušků.

shutterstock_2289557961.jpg

Bayalage dodává vlasům přirozený, ale zároveň svěží vzhled!
Shutterstock
Za barvení metodou balayage zaplatíš v průměru 1 200–2 200Kč. Nemusíš ale ke kadeřníkovi klidně 3 měsíce!

Na balayage ujíždí i celebrity

Balayage je oblíbená i u řady celebrit. Největšími fanynkami jsou například zpěvačka Selena Gomez, herečka Sarah Jessica Parker, Olivia Wilde, Hilary Duff nebo supermodelka Rosie Huntington-Whiteley.

Zeštíhlí i obličej

Stejně jako obličej modeluješ pomocí make-upu, můžeš ho konturovat i pomocí různě barevných pramínků ve vlasech. Oblasti, které chceš zvýraznit, jako například lícní kosti, si nech prosvětlit. Naopak tmavší oblasti ve vlasech se mohou šikovně využít pro optické zeštíhlení. V místech, kde tvář orámuje tmavší barva, k němu totiž dojde.

Metoda vhodná pro každého

Dobrá zpráva je, že balayage se dá aplikovat na jakýkoli účes. Barevné akcenty se individuálně přizpůsobí střihu i struktuře. Ovšem! Nejvýraznějších efektů se dosáhne u dlouhých vlasů. Proč? Čím delší hříva, tím kreativněji se mohou pramínky umístit. Dalším bonusem je, že tahle metoda umožňuje jakoukoli barevnou kombinaci.

Ke kadeřníkovi nespěchej

A na závěr ještě jedno velké plus. S další návštěvou kadeřníka nemusíš spěchat. Vlasy totiž získají přirozený vzhled, který si můžeš užívat klidně 2–3 měsíce. Paráda, odpadne ti tak starost s neustálým kontrolováním odrostů!

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články