Co pomůže na povislé břicho? Cvičení, zdravá strava i dostatek spánku

Shutterstock
|
12. 11. 2023
|
Povislé břicho trápí celou řadu žen, což má za následek nejen stud, ale i snížené sebevědomí. Zoufat ovšem nemusíš, známe efektivní způsoby, jak se ho zbavit!

K povolení břicha dochází hlavně v jeho spodní části a na vině může být hned několik faktorů. Mezi nejčastější příčiny se řadí:

  • hormonální změny (období menopauzy a po porodu)
  • věk (tady hraje roli úbytek kolagenu)
  • těhotenství
  • výkyvy hmotnosti (rychlý úbytek váhy nebo kolísání váhy)
  • genetika
  • nezdravý životní styl (alkohol, nadbytečné UV záření, stres, nevhodná strava)

Co s tím? Cvičení a úprava životosprávy je klíč ke štíhlému pasu a dobrému pocitu.

3, 2, 1 – cvičme v rytme

Pohyb je nedílnou součástí hubnutí břicha. To ale v žádném případě neznamená, že se musíš každý den zhuntovat ve fitku. Bohatě postačí ranní rozcvička, která ti pomůže se před novým dnem protáhnout a rozproudit energii v těle.

V tomhle případě je nejlepší cvičit hned ráno, ještě před snídaní. Pokud ale nestíháš a cvičíš přes den, dodržuj rozestup aspoň 2 hodiny od jídla.

Cvik: prkno

Jde sice o náročnější cvik, ale velice efektivní. Prkno posílí nejen celý střed tvého těla, ale i ramena a přední stranu stehen. Lokty se zapřeš o podlahu a zvedneš tělo nahoru tak, že se budeš podpírat jen lokty a špičkami nohou. Vydrž, jak nejdéle to půjde, ideálně aspoň 20 vteřin. Časem to vytrénuješ klidně na minutu!

Cvik: kolo

Kolo je ideální na procvičení šikmých a spodních břišních svalů. Právě ty bývají nejčastěji zanedbávané. Ale pozor, během tréninku je důležité dodržovat správnou techniku. Nespouštěj nohy úplně k podlaze, tělo drž mírně zvednuté a paže dej za hlavu. A 20x si to zopakuj.

Cvik: vtahování břicha

Za jeden z nejúčinnějších cviků se považuje vtahování břicha, které dokáže mimo jiné nastartovat i metabolické procesy v těle. Jak na to?

Lehce se předkloň, dlaněmi se opři o kolena, hluboce se nadechni a zároveň vtáhni břicho dovnitř. Pocitově jej přitlačuj až k páteři. V této pozici vydrž 5–10 sekund. Pak co nejpomaleji vydechuj, než budou plíce úplně bez vzduchu. Cvičení opakuj ještě 5x.

Tenhle cvik můžeš samozřejmě cvičit i vleže. Polož se na podložku a ruce natáhni podél těla, uvolni svaly a pomalu vydechuj. Zatni břišní svaly a bedra se snaž pevně přitisknout k podložce. Drž pozici po dobu 10–15 sekund, pak povol a opakuj 10x.

Mimochodem – fajn sporty na zpevnění břicha jsou i běh, plavání nebo pilates.

shutterstock_2236664139.jpg

Co takhle vyzkoušet pilates a pár zpevňovacích cviků?
Shutterstock
S povislým břichem se dá bojovat. Tak se do toho pusť!

Zdravá strava

V první řadě podrob svůj jídelníček kritickému zhodnocení. Pokud si nehlídáš, co jíš, a netušíš, kolik toho za den spořádáš, můžeš nevědomky dělat chyby, které za povislým bříškem stojí. Nezpracované zásoby energie má tělo totiž tendenci hromadit právě na břiše. Ze stravy proto vyluč mastná a smažená jídla, vzdej se přemíry sladkostí a jídel bohatých na škrob. Hlídej si kalorický příjem a výdej, dopřej si víc ovoce, zeleniny, pij hodně čisté vody a nejez těsně před spaním.

Náš tip: Přestaň se stále dokola vážit a radši si hlídej obvod pasu. Skvělým ukazatelem pokroku je i oblečení.

Spánek jako lék

Během dne se v našem těle hromadí stresový hormon kortizol a jeho vyšší hladina často stojí za problémy s přejídáním. Kdo by to neznal? Na nervy ze školy nebo z práce je „nejlepší“ tabulka mléčné čokolády. Hodí se ale vědět, že během spánku se hladina kortizolu přirozeně snižuje a dochází taky k růstu svalové hmoty, díky níž budeš efektivněji spalovat tuky. Dodržuj tedy pravidelný a nerušený spánek.

Správná kosmetika se hodí

Pro boj s povislým bříškem můžeš využít i kosmetiku s účinnými přírodními látkami. Po nanesení na problematické partie dojde ke zpevní a potřebné hydrataci. Do kosmetické poličky si doplň arganový olej, olej z pupalky dvouleté, gel z aloe vera nebo marocký jíl.

Když nic nepomáhá…

Pokud nepomáhá ani cvičení a zdravá strava, můžeš se vydat na kliniku estetické chirurgie. Lékař ti pravděpodobně doporučí abdominoplastiku, což je zákrok, během něhož se odstraňuje přebytečná tkáň a kůže. Nejčastějšími pacienty jsou ženy po několika porodech nebo ty, které prodělaly větší výkyvy hmotnosti.

Do boje s povislým bříškem jdi zodpovědně, s disciplínou a brzy uvidíš výsledky. A na co nezapomeň? Na průběžnou odměnu například v podobě čokoládové masáže nebo dobré knihy!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články