Nivové vánoční cukroví: absolutní hit, který letos musíš zkusit

Shutterstock
|
09. 12. 2023
|
Když Vánoce, tak rozhodně linecké, rohlíčky a perníčky. Klasika, která prostě musí být. Až doteď! K nezbytným mňamkám totiž nově přibude i nivové vánoční cukroví. Tedy sůloví…

Většina z nás během adventu zažívá cvrkot. Úklid, vaječňák, činčání výzdoby, vaječňák, (ne)hoňka po dárcích, trhy, vaječňák a navrch plánování organizace Štědrého dne. Jednomu z toho jde hlava kolem jako po deseti vaječňácích. Klidně tak můžeš nabýt dojmu, že jsme se to s tím ochutnáváním svátečního moku přehnaly, načež se s novým druhem slaného vánočního cukroví parádně sekly.

Jenže na přípravu vymazlených domácích likérů je ještě čas a fakt jsme se s tou mimořádně oblíbenou novotou na adresu slaného cukroví nesekly ani trochu. Nivové vánoční cukroví je letos absolutním hitem, a jestli ho nevyzkoušíš, ještě v červenci budeš hořce litovat.

Letem světem o nivě

Niva je vlastně tak trochu jako ABBA. Jeden tábor ji může pořád a pořád dokola a nikdy jí nemá dost. Druhý tábor, tábor zarytých odpůrců, ji nemůže ani vidět a všechno, co ji jen zdánlivě připomíná, nesmí přes jejich práh. Legenda vypráví, že švédskému popu na chuť během života přijít můžeš. Kdežto nivě? To asi nikdy, jestli ji nemůžeš ani cítit. Z vlastní ryzí zkušenosti ale můžu s klidným svědomím potvrdit, že kvalitní život bez újmy můžeš prožít i jako milovník obou zmíněných.

Je ovšem fakt, že niva má opravdu nejen specifickou chuť, ale taky vzhled a vůni. A mazlavý bílý film, který nestydatým pojídačům, nad nimiž se antimilovníci nivy ofrňují, ulpívá na rukou a celkem nepříjemně drhne na prstech, taky není pro každého. Suma sumárum tak všechno nasvědčuje tomu, že nivu považujeme buďto za úplný fujtajbl, nebo za totální lahůdku.

Osobně bych se bez mrknutí oka přiklonila k lahůdce, protože se z ní dá upéct nejen ono famózní slané vánoční cukroví, ale i proto, že je v různých ohledech zdraví prospěšná. Například má vysoký obsah bílkovin, najdeme v ní zdravé enzymy a zdravé tuky jsou taky její doménou. Pořád ale platí, že niva je dost tučná a energeticky výživná. Takže zbagrovat dvě kilča jen tak na chuť u televize určitě není ten nejlepší letošní nápad.

shutterstock_1266880318.jpg

Niva je vynikající, ale i kalorická. Tak bacha na to.
Shutterstock
Hvězdou letošních Vánoc bude niva. Tedy slané cukroví z ní vytvořené.

Recept na nivové vánoční cukroví

Samozřejmě se nemůžeme u nivy coby u sýru s neškodnou modrou plísní rozvášnit a pak tě nechat jen tak ledabyle bez receptu. To by nešlo. Recept na to nejlepší „sůloví“ ti pochopitelně dáme, a ještě tě vyzbrojíme osobními tipy navíc. Ty se s nivovým vánočním cukrovím už pak jen vytasíš ve chvíli, kdy zbytek rodinky už nebude moct tvoje linecká kolečka ani cítit. A garantujeme ti, že budeš za naprostou hvězdu.

Co potřebuješ: 160 g másla, 200 g nivy, žloutek, 200 g hladké mouky a mák

Jak na to?

  • Začneme tím, že si najemno nastrouháme máslo.
  • Stejně tak si do mísy k máslu nastrouháme i nivu.
  • Ke směsce dáme žloutek.
  • Nakonec přidáme i prosátou hladkou mouku.
  • A teď prstýnky dolů, protože pojedeme růčo turbo a ze směsi si rukama vypracujeme tak akorát měkké těsto, které pěkně drží celistvý tvar.
  • Zabalíme si těsto do fólie a dáme ho na 2 hodiny do lednice.
  • Mezitím hlídáme, aby nikdo neuždiboval, a vypijeme si kafe z vánočního hrnku.
  • Až budeme chtít těsto zpracovat, chvilku předtím jej vytáhneme z lednice.
  • Pak už jen pomoučíme vál hladkou moukou a můžeme válet.
  • Když máme vyválený asi 3 mm silný plát, vykrajujeme z něj stromečky, hvězdičky nebo třeba vzducholodě, pokud chceš.
  • Naskládej si kousky na plech vyložený pečicím papírem.
  • Skládej hezky jeden vedle druhého, ale ne moc blízko sebe. Kousky by se mohly při pečení slepit k sobě. A to nechceš!
  • Před pečením ještě potři kousky žloutkem a zasyp mákem.
  • Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 13 minut nebo se řiď vlastní zkušeností, kterou s troubou máš.
  • Po vytažení z trouby nech dobrotu chvilku odpočinout.

Kočičí tipy navíc

Abys u nás nepřišla zkrátka, sepsaly jsme pro tebe ještě pár postřehů z praxe, které ti pomůžou k lepším výsledkům:

  • Těsto jsem zkoušela připravit opakovaně a vždycky se s ním pracovalo líp, když jsem si nejdřív prohřála dlaně.
  • Dávej si pozor, aby máslo bylo při strouhání poctivě tuhé.
  • Bacha i na to, abys těsto nezpracovávala moc dlouho. Jinak začne máslo zbytečně měknout.
  • Mouku na pomoučení válu používej s rozumem, jinak se těsto hodně nafoukne.
  • Při strouhání pracuj rychle nejen s máslem, ale i s nivou. Vždyť ji znáš…
  • Místo máku můžeš na posypku použít i směsku mořské soli a sezamových semínek. Nebo třeba kmín!

Tak co? Chystáš se pro nivu vyrazit teď hned, nebo vyběhneš až za 2 hodinky?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, O sýrech (Beckettová Fiona, 2013), Koření a jeho užití (Zdenka Krejčová a Dagmar Lánská, 2020), vlastní zkušenosti

Související články